Dengeli yükte senkron makinanın endiivi reaksiyonu

Yazar Nesimi 22 Kasım 2015 Pazar 0 yorum

 1-Dengeli yükte senkron makinanın endiivi reaksiyonu


Senkron makine ister generator, ister motor olarak çalışsın  rotor üzerindeki oluklara yerleştirilmiş sargılar doğru akımla beslenir. Rotora ku­tup tekerleği de denir. Generator olarak çalışması halinde kutup tekerle­ği senkron hızla bir tahrik makinesi ile tahrik edilir. Kutup tekerleğinde,doğru akımla beslenen bobinlerin senkron hızla döndürülmeleri bir daire­sel döner alan meydana getirir. Bu döner alan endüvideki (stator) sargı­larda alternatif gerilimler endükler. Bu alternatif gerilimlerin frekansı
f = p.n / 60                                                                                              
dır. Türkiye ve Avrupa ülkelerinde standart frekans 50 Hz dir. Alternatif gerilimler üretilen stator sargılarından  γelek=120º olan yerlerden çıkartı­lan 3 uç, bize üç fazlı bir sistem teşkil eder,
Senkron makina motor olarak çalıştırılıyorsa kutup tekerleğindeki bobinler yine doğru akımla beslenir ve kutup tekerleği senkron hıza çıkacak şekilde döndürülür. Stator sargılarına üç fazlı simetrik gerilim uygulanır. Bu değerle birbirine eşit aralarinda 120º elektriksel açı olan alternatif akımlar bir dairesel döner alan meydana getirir. Bu döner alan kutup tekerleğini de beraberinde sürüklemeye başlar.
Generator halinde:
Kutup tekerleği döner alanı, stator döner alanını beraberinde sürükler. Yani kutup tekerleği döner ala­nı stator döner alanından bir açı kadar ilerdedir.
Motor  halinde:       
Stator döner alanı, kutup tekerleği döner alanını be­raberinde sürükler. Yani stator döner alanı, kutup tekerleği döner alanının bir açı kadar önündedir.

Her iki halde de iki döner alan arasındaki açı makinanın etkin gücüne bağlıdır       Generatör halinde; generatörün verdiği elektrik gücü tüketici tarafından zorlanırsa açı en büyük değerini alır. Tahrik makinası, senkron generatörün yükü arttıkça daha zorlanır.Yani açı büyür. Sonunda generator senkronizmden çıkar. Ve hızı senkron üstü yüksek hızlara ulaşır.

Motor halinde; makinenin milinden verdiği güç, yük momentini karşılayamaz hale gelirse açı en büyük değerini alır. Sonunda motor senkron hızdan düşer ve durur.

Makina ister generatör olarak çalışsın, ister motor olarak çalışsın. Kutup tekerleği alanı ile endüvi alanının meydana getirdiği bileşke alan makinada. söz konusudur.


           1-1-Senkron generatorda omik yük durumu

           Kutup tekerleğindeki bobinler doğru akımla beslenip tahrik makinası ile nѕ senkron hızda tahrik edilince; mekanik açısal hız
ωgeo = 2 π ns / 60
dır. Elektriksel açısal hız ise,
ωelek = p . ωgeo = p . 2 . π. ns / 60
dır                                                                                                                                                                                                  p , 60                                                                                                                                                              (3.4.1.2)
ωelek = 2 π f olduğuna göre
f = p . n/ 60
olur
Bu stator çevresi üzerindeki herhangi bir noktadaki alanın titreşim frekansıdır. Rotor ns hızı ile sağa doğru döndürülürse, etki tepki yasasına göre, sanki rotor duruyor, stator sola doğru ns hızı ile dönüyor gibi olur. Generator halinde statordaki iletkenlerdeki alanın ns hızı ile sola dönmesi , rotor uyarma alanları yönleri belli olduğundan sol el üç parmak kuralına göre endüklenen e.m.k. akıtacağı I akımının yönü bulunur. 

Kutup tekerleği m.m.k. olan θm’in , ststordaki sargılarda endüklediği e.m.k. Em ise, ststordan çekilen akım I ise, Em ile I arasındaki açı omik yük halinde φ = 0 dır. Buna iç açı denir.
Generatörde toplam alan söz konusudur. Endüvi alanı θa , uyarma alanı θm ise toplam alan θres dir. Omik yük durumunda θm ile θa  arasında 90 faz farkı vardır. θm  boyuna alan dendiğinden θa ‘ya  da enine alan denir.


                                                                 Şekil-1 Çıkık kutuplu senron generatorün omik yüklenmesi

1-2-Senkron Generatörde Kapasitif Yük Durumu:



Kapasitif yük halinde akımın maksimum değeri, Em e.m.k. nin maksimum olduğu yerden φ açısı kadar ileridedir. Yani akım Em e.m.k den φ açısı kadar ilerde AA′ de maksimum olur. AA′ dik eksen üzerine θa endüvi alan vektörünü yerleştirirsek θa’nın biri θm üzerinde diğeri buna dik yönde iki bileşeni ortaya çıkar. 

                                                                     Şekil-2 Çıkı kutuplu senkron generatörün kapasitif yüklenmesi

θaq = θa . cosφ
θad = θa . sinφ
wa: Bir fazın toplam sarım sayısı
ξa1 y1 . ξk1 . ξf1 , stator sargı faktörü (1. Harmonik için)
p: çift kutup sayısı
m: faz sayısı olmak üzere
θa   = m . 2√2 / π . I . ξa1 . wa / p
θaq = m . 2√2 / π . I . ξa1 . wa / p . cosφ
θad = m . 2√2 / π . I . ξa1 . wa / p . sinφ
I . cosφ =Iq =Iw
I . sinφ = Id =Idw olarak düşünülürse
θaq = m . 2√2 / π . ξa1 . wa / p . Iq
θad = m . 2√2 / π . ξa1 . wa / p . Id
Boyuna eksen olarak tarif ettiğimiz θm yönündeki toplam m.m.k. de θD dersek
θD = θm + θad  olur.
Sonuç olarak generatorün kapasitif çalışması sonucu, yani şebekeye kapasitif akım vermesi durumunda endüvi alanının θad bileşeni uyarma alanını destekler. Şayet φ = 90° ise endüvi alanının uyarma alanını desteklemesi maksimumdur.

1-3-Senkron generatörün endüktif yük durumu

Endüktif yük durumunda, yani generatörün endüktif akım vermesi halinde, stator iletkenlerinde endüklenen Em e.m.k. nin maksimum değeri ile akımın maksımum olduğu yer arasında φ açısı kadar faz farkı vardır ve I akımı, Em nazaran  φ açısı kadar geridedir.




                                                         Şekil-3 Çıkık kutuplu senkron generatörün endüktif yüklenmesi




Endüni alanının boyuna bileşeni uyarma alanına ters yöndedir. Yani boyuna yöndeki toplam alan θD = θm – θad
Burdan görüldüğü gibi generatörün endüktif akım vermesi durumunda endüvi alanının boyuna bileşeni uyarma alanını zayıflatır. φ = 90° olduğunda endüvi alanının uyarma alanını zayıflatması maksimumdur.
Endüvi alanının uyarma alanı üzerine etkisine endüvi reaksiyonu denir. Bunların işletmedeki belirtileri şöyle özetlenebilir.
A: Yalnız çalışan senkron generatörda, uyarma akımına dokunulmadığı durumda;
A.1.Omik yükte : Hafif bir gerilim düşümü olur
A.2. Kapasitif yükte : Uç gerilimi yükselir
A.3. Endüktif yükte : Uç gerilimi kuvvetli olarak düşer
B: Senkron generatör gerilimi sabit bir şebeke ile paralel çalışıyorsa bu durumda endüklenen Em e.m.k. sabit olması gerekecektir. Bu ise θD nin sabit olması sabit olması demektir.
Uyarma akımını cosφ = 1 yapan uyarma akımına ayarlayalım ( omik durum)
B.1. Uyarma akımını cosφ = 1 yapan değerden aşağı bir değere ayarlarsak , θm küçülecektir. Halbuki Em = st tir. Dolayısıyla θD = st  olması gerekir. θD ‘nin st kalması için θad oluşur.
θD = θm + θad  olur. Generatör kapasitif çalışır. Yani kapasitif akım verir.
B.2. Uyarma akımını cosφ = 1 yapan değerden daha büyük bir değere ayarlayalım. θbüyüyecektir. Em = st, θ = st olması gerekir. Bu durumda θD = Θm – θad olur. Generatör endüktif çalışır. Yani endüktif akım verir.

4-4-Senkron motorda endüktif, kapasitif, omik yük durumları

Bundan önce senkron generatörün omik, endüktif ve kapasitif yük durumları için endüvi reaksiyonlarını incelemiştik. Generatörde dönüş ve uyarma alanı yönü  aynı kalmak üzere uyarma akımının yönünü 180[S1] ° aksedecek olursak motor çalışma durumuna geçmiş oluruz. İncelemeleri yapacak olursak Şekil-4 de omik , kapasitif, ve endüktif çalışan motor durumu elde ederiz.
Bu durumda gerilim sabit bir şebekeden beslenen senkron motorda uyarma akımını cosφ = 1 yapan uyarma akımının altında bir değere ayarlayacak olursak, Em = st, θD = st olması gerekeceğinden motor endüktif çalışır. Yani şebekeden endüktif akım çeker. Şayet cosφ = 1 yapan uyarma akınının üstünde bir değere uyarma akınını ayarlarsak Em = st,          θD = st olması gerekeceğinden motor kapasitif çalışır. Yani şebekeden kapasitif akım çeker.
Endüvi reaksiyonunun bu etkisinden dolayı senkron motorlar şebekelerde cosφ düzenleyicisi olarak kullanılırlar. Bunlara dinamik kompanzatörler denir. Senkron motorun kuvvetli uyarılmasında kapasitif çalışır. Yani şebekeden kapasitif askım çeker. Motorun şebekeden kapasitif akım çekmesi bir anlamda endüktif güç vermesi demektir. 


                              Şekil-4 Çıkık kutuplu senkron motorun çeşitli yüklenme durumları

   2-Çıkık kutuplu senkron generatörün endüktif yük hali için fazör diyagramı

│OC│=ED = Em – Ead                        │OB│= Eo

│HC│= Ead = -jXad . Id                       │CA│=Eaq = -jXaq . Iq

│AG│= jXad . I                                  │AB│= jXaq . I            │OH│= Em   

│NB│= jXq . I  = (Xσ + Xaq) . I         │NG│=jXd . I = (Xσ + Xad) . I

Uad = jXad . Id                                       Ura = Ra . I

Uaq = jXaq . Iq                                       Uσa = jXσa . I

Iq = I cosφ                                            Id = I . sinφ


2-2-Çıkık kutuplu senkron generatörün omik ve kapasitif yük hali için fazör diyagramı
2-3-Çıkık kutuplu senkron generatörde omik direncin ihmal edilkmesi durumunda fazör diyagramı






 [S1]

Hiç yorum yok: